Brașov,
12
Ianuarie
2022
|
14:49
Europe/Amsterdam

Ce câștigăm dacă ne ridicăm privirea din telefoane?

Despre consecințele negative ale capului aplecat în față, atunci când folosim excesiv ecranele

Oboseala ochilor, durerile de spate și sindromul Text Neck Syndrome (“Sindromul Gâtului de Text”) sunt cele mai frecvente probleme care decurg din aplecarea permanentă a ochilor și a capului asupra ecranului. Nu ne ridicăm privirea de la el nici măcar atunci când suntem afară sau ne aflăm în compania celor dragi, prieteni sau rude. Iar acest lucru ne afectează sănătatea mentală. Potrivit celui mai recent raport „HEAD DOWNERS 2021”, generat de sondajul realizat de Kantar la cererea companiei VELUX, în perioada 3-6 septembrie 2021, în rândul a 2.408 de respondenți cu vârste cuprinse între 18 și 65 de ani, din opt țări europene (Croația, Cehia, Ungaria, Polonia, România, Serbia, Slovacia și Slovenia), aceste comportamente și consecințele lor i-ar putea afecta în curând pe mult mai mulți dintre noi. 70% dintre respondenți sunt de acord că petrec prea mult timp uitându-se la ecranul telefonului, al computerului sau al televizorului.

Prin frecvența sa din ce în ce mai ridicată, Text Neck Syndrome a devenit un adevărat pericol pentru sănătatea oamenilor moderni. Acesta este un sindrom dureros ce afectează adesea persoanele care folosesc în mod constant dispozitivele mobile. Sindromul provoacă o senzație caracteristică de arsură, înțepătură la nivelul gâtului, rigiditate în mișcările de rotație ale gâtului (pentru a privi lateral sau în spate) și chiar o modificare patologică a curburii coloanei vertebrale superioare (cifoză). De asemenea, manifestările acestui sindrom pot include și dureri de cap, o altă consecință a posturii incorecte.

Aceste dureri în zona cervicală și contracturile de la nivelul musculaturii coloanei vertebrale sunt rezultatul direct al unei posturi incorecte generate de menținerea capului într-o singură poziție un timp mult prea îndelungat. Atunci când privim în jos, avem tendința de a ne coborî capul din ce în ce mai mult, iar greutatea pe care coloana vertebrală trebuie să o susțină crește exponențial. La o ușoară înclinare în jos, formând un unghi de 15 grade, capul cântărește aproximativ 12 kg! Chiar și 27 kg, cu o înclinare la un unghi de 60 de grade, spre deosebire de postura corectă, cu privirea în față, când coloana vertebrală suportă o greutate de doar 5,5 kg a capului. Pauzele necesare de la ecranele multimedia, contemplarea priveliștii de la fereastră și o scurtă plimbare în aer liber sunt exerciții binevenite atât pentru starea de sănătate fizică, cât și pentru cea mentală. Dar mai ales pentru evitarea instalării simptomelor care compun sindromul Text Neck și a patologiilor asociate - cifoza, scolioza, apariția afecțiunilor oculare.

Stare de spirit mai bună și productivitate mai mare 

  • Cu toate că la nivel declarativ oamenii prețuiesc natura, fiecare al patrulea respondent petrece mai puțin timp în aer liber, în rutina sa zilnică, conform raportului „HEAD DOWNERS 2021". În plus, chiar și atunci când oamenii se află afară, tendința de a verifica telefonul și de a-și aținti din nou privirea în ecrane rămâne la fel de mare și astfel aceștia pierd din vedere natura și pe cei din jur. Cei mai mulți dintre respondenți (70%) sunt de acord că petrec prea mult timp uitându-se la ecranul telefonului, al computerului sau al televizorului. Acest procent este mai mare în rândul persoanelor mai tinere (75% în grupul de vârstă 18-34 de ani), precum și al locuitorilor din orașele mari (78%). Românii petrec cel mai mult timp conectați online, în fața ecranelor (80%) și cel mai puțin (68%) în contact cu natura, zilnic, dintre locuitorii a opt țări europene și au cele mai mari dificultăți în crearea și menținerea relațiilor interpersonale (66%), potrivit studiului menționat. De asemenea, 33% dintre români nu au privit nici măcar o dată cerul în ultima săptămână. Cu toate acestea, românii sunt cei mai orientați către natură și consideră contactul cu aceasta foarte important în proporție de 64% și, de asemenea, se află pe locul I în topul țărilor europene la recunoașterea  diferitelor specii de păsări. 93% dintre participanții la studiu au convingerea că tehnologia le răpește oamenilor anumite lucruri cu sens din viață și 66% dintre români cred cu tărie că progresul civilizației a produs îndepărtarea dramatică a omului de natură, aflându-se pe primul loc,în topul țărilor europene, cu această credință.

Dependența copiilor și a adolescenților de tehnologie este considerată în general o problemă foarte serioasă (peste 90% dintre respondenți spun acest lucru) și aproape toți sunt de acord că tinerii din ziua de azi petrec mai puțin timp în aer liber decât generațiile anterioare. 

Ce pierdem dacă ne concentrăm cea mai mare parte din timp asupra telefoanelor, chiar și atunci când suntem afară? Sentimentul diversității și perspectiva date de observarea oamenilor care trec pe lângă noi, a copacilor, a florilor, a naturii în general. Observarea modului în care anotimpurile și culorile se schimbă, felul în care lumina se modifică, în care crește și descrește pe măsură ce zilele își urmează drumul calendaristic, schimbările meteo, toate acestea ne ajută să ne reglăm ritmul circadian și ne fac să ne simțim parte din lumea și realitatea înconjurătoare. Potrivit raportului VELUX, respondenții consideră (93%) că apropierea de natură are un efect pozitiv asupra sănătății.

Înviorează mintea, relaxează corpul

Creșterea accesului la lumina zilei și la aerul proaspăt ne ajută să lucrăm, să gândim, să învățăm și să ne jucăm mai bine. Prin urmare, expunerea constantă la lumina soarelui este esențială pentru sănătate. De exemplu, creșterea expunerii la lumina naturală este cheia pentru reducerea miopiei. Acest lucru este confirmat de studiile de la Universitatea de Tehnologie Queensland (QUT) din Australia, în care cercetătorii au dovedit că o expunere mai mică de 60 de minute pe zi a privirii la lumina naturală reprezintă un factor de risc pentru formarea miopiei.

Stilul de viață modern ne predispune la sedentarism și la petrecerea timpului în interior mai mult decât o făceau strămoșii noștri. Starea de bine ar trebui să fie un aspect esențial în toate alegerile noastre privind stilul de viață și o prioritate atunci când vine vorba de casele noastre. Spațiul în care trăim nu trebuie să fie doar un loc care să ne facă să ne simțim în siguranță și confortabil, ci trebuie să ne ajute să ne menținem și starea de sănătate. Zilele mai scurte și nivelurile mai scăzute de lumină naturală afectează cantitatea și calitatea acesteia din casele și locurile noastre de muncă și ne pot face să ne simțim deprimați și letargici. Pentru a ne îmbunătăți starea de spirit, lumina naturală ar trebui să fie principala sursă din cameră, pe durata zilei. Avem nevoie, de asemenea, de o priveliște și de contact cu lumea exterioară pentru a ne simți bine. Acest lucru se datorează faptului că priveliștile ne oferă informații despre orientare, ne anunță despre schimbările meteorologice și despre trecerea timpului de-a lungul zilei. De asemenea, ele ne extind interiorul casei, creând o senzație de spațialitate și, în același timp, ne conectează cu natura - toate acestea fiind excelente pentru starea noastră de bine.

___________

1. https://www.infinitehealthgroup.com.au/text-neck-poke-neck

2. https://www.sciencedaily.com/releases/2016/04/160406124740.htm

Despre VELUX Group

VELUX Group creează de aproape 80 de ani medii ambientale mai bune pentru oamenii din întreaga lume, potențând beneficiile luminii naturale și ale aerului proaspăt. Produsele create de VELUX includ atât ferestre de mansardă și ferestre pentru acoperiș tip terasă, rulouri decorative produse pentru protecția eficientă împotriva căldurii, cât și sisteme și soluții pentru case inteligente. Aceste produse se remarcă în special prin calitatea de a menține un climat interior sănătos și sustenabil, potrivit pentru muncă, învățare și activități recreative. Activitatea desfășurată la nivel global asigură producția și vânzarea în peste 40 de țări, cu peste 11.500 de angajați din toată lumea. Compania VELUX Group aparține VKR Holding A/S, o societate cu răspundere limitată deținută în totalitate de organizații non profit caritabile (THE VELUX FOUNDATIONS) și business-uri de familie. În 2019, VKR Holding a avut venituri totale de 2,9 miliarde de euro, dintre care 178 de milioane de euro au fost donate de VELUX FOUNDATIONS diferitelor cauze și campanii caritabile. Pentru mai multe informații, accesați www.velux.com  și www.velux.ro 

Raportul „HEAD DOWNERS 2021” a fost generat pe baza studiului CAWI realizat de agenția de cercetare Kantar, la cererea companiei VELUX, în septembrie 2021. Cercetarea a fost desfășurată în rândul populației a opt țări europene, respectiv Croația, Cehia, Ungaria, Polonia, România, Serbia, Slovacia și Slovenia, cu scopul de a oferi date despre stilul de viață actual și de a cerceta relația dintre obiceiurile de consum în civilizația tehnologică modernă și nevoia de conectare cu natura.

Pentru mai multe informații, vă rugăm să ne contactați: https://www.velux.ro/raport-head-downers

VELUX România SRL 
Turnului 5, Coresi Business Park
Clădirea T42, Modul A3
500152, Brașov, România
Tel: 0268 40 27 40
Relații clienți: romania@velux.com